Taky vám přijde letní sezona u nás v republice krátká? Venku prší a vy máte obrovskou chuť na pořádný steak? S grilovanou zeleninou nebo toustem to bude skvělá večeře nejen pro Vás, ale i Vaše přátele. Nemáte zahradu, kam by se dal umístit velký plynový gril anebo jste zastáncem zdravě připravovaného jídla a gril na dřevěné uhlí není zrovna váš favorit? Tak si nejdříve prohlédněte Vaši kuchyň nebo balkon či terasu. Kam by se dal umístit skvělý stolní gril nebo kde v kuchyni by pro něho bylo nejlepší místo? Také je důležité ujasnit si, co a jak byste chtěli grilovat? Tak si pojďme něco napsat o nabídce grilů stolních, raclette grilech nebo grilech s lávovými kameny.

Typy grilů

Kontaktní gril svým vzhledem připomíná větší toustovač. Díky litinovým deskám, které mohou být ploché nebo žebrované, ale také kombinace obou, si nejen drží déle teplo, ale také se velmi dobře udržují a není třeba používat oleje klasické ani ty ve spreji. Kontaktní grily mají nastavitelnou výšku horní desky a to až na 6 pozic. Je vyroben tak, že tlak na vložené suroviny je rovnoměrný a stejnoměrně se opékají. Takže zapékáte od prostých toastů po zapékání vysokých baget. Můžete ho také rozevřít o 180°C a využít více prostoru na opékání nebo na jedné polovině grilovat maso a na druhé zeleninu nebo ryby. Některé typy kontaktních grilů mají různé typy topných desek a měníte si je čistě jen otočením o 360°C. Takže můžete mít plochou plotýnku a na té připravovat palačinky nebo bramboráčky. Když jí otočíte, uvidíte žebrování nebo mřížky, na kterých se skvěle připravují steaky. Nezávislé kontrolky vás informují o dosažení požadované teploty, anebo že se plocha teprve rozehřívá. Kontaktní gril disponuje zásobníkem na případnou odtékající šťávu momentálně zapékaných potravin a madlo, které potřebujete na stlačení připravovaného jídla je bezpečně odizolováno, a zůstává chladné.

Lávový gril anebo také grilování díky lávovým kamenům. Lávové kameny jsou skvělým nosičem rovnoměrného tepla, a to proto, že jsou vyráběny z vyhaslé lávy po sopečných erupcích. V lávovém grilu se dají rozmístit na spodní část nebo jsou opracovány do desky a zahřívány plynovým hořákem nebo elektrikou. Prostřednictvím svého porézního povrchu jsou schopny přijímat odkapávající tuk, který se nepřepaluje, a nevylučují se z něj škodlivé látky. Tyto lávové kameny mají i samočisticí schopnost. Vždy po skončení grilování se po nezbytnou dobu nažhaví a vypálí nečistotu, která na nich ulpěla. V dnešní nabídce už běžně najdete kombinaci nepřilnavého povrchu a lávového kamene. De facto zabijete dvě mouchy jednou ranou, protože můžete připravovat více typů jídla.

Stolní gril je pojmenování grilů, které jsou svou velikostí a váhou vhodné na klasický jídelní stůl a je s nimi lehká manipulace. Můžete si vybrat stolní gril s nepřilnavým povrchem nebo s grilovací mřížkou a odkapávací miskou pod topnou spirálou, která je viditelná. I u tohoto typu grilu je v nabídce čistě jen plochá deska nebo deska žebrovaná, či kombinace obou. Kombinovaná varianta desky je vhodná pro přípravu více typů potravin, které by se neměli chuťově přebíjet. Tyto stolní grily bývají uzpůsobené na odtok šťáv z připravovaných surovin díky malému sklonu, který zajistí rovnoměrný odtok do odnímatelné misky. Pro pohodlný přesun grilu bývají okraje plastové a odizolované s možností odejmutí topné spirály či kontaktního kolíku. Některé díly grilu se dají mýt v myčce, ale většinou na údržbu stačí měkká papírová utěrka či navlhčený hadřík.

Raclette gril je svým způsobem obdoba fondue. Jedná se o stolní gril obdélníkovitého, oválného nebo kulatého tvaru a je složený z horní desky z lávového kamene nebo teflonu a pod ním je otevřený prostor pro vkládání malých pánviček na zapékání. Raclette pochází ze Švýcarska a jde o jednoduchou úpravu skvělých sýru jejich rozehřátím. Na vrchní desce si grilujete maso nebo opékáte zeleninu či brambory a vespod se připravuje delikatesní sýr, kterým přikryjete finální opečené suroviny. Můžete si ho pořídit velikostí vhodným pro 2 osoby, ale pokud máte rádi společnost a rádi zvete přátele na výborné jídlo, zvolte raclette gril pro 8 osob. Stejně jako stolní grily se velmi snadno udržuje a gril i pánvičky mají tepelně odizolované úchyty.

RBS gril je gril s RBS technologií a je vítanou novinkou mezi zahradními grily. V čem je jiný? Dva keramické hořáky jsou umístěny po bocích tzv. grilovací vany a produkují rovnoměrnou teplotu. Nečeká vás žádný nepříjemný kouř a ani plameny už nebudou ztěžovat přípravu pokrmů. Hořáky se lehce a plynule ovládají a grilovat můžete jak s otevřeným tak i uzavřeným víkem. Tato technologie je použitá u venkovních zahradních gril na plyn nebo lávové kameny.

Funkce grilů a jejich údržba

Gril by měl rychle a kvalitně připravit maso, zeleninu nebo přílohy. Aby tomu tak bylo je důležitá regulace teploty. Ta je nastavitelná dle potřeby a typu potraviny a to díky mechanickým knoflíkům. Kontrolky po straně grilu upozorňují na ohřev grilovací plochy nebo na její dohřev. Stolní grily mívají odnímatelné topné kolíky, které pokud je nějaká část grilu vhodná do myčky, tyto se odejmou a jen otřou vlhkým hadříkem. U lávových desek a všeobecně teflonových spotřebičů je potřeba používat na údržbu měkké materiály. Jakmile by se povrch poškodil, potraviny by se vám mohli připalovat a celý gril by byl znehodnocen. Dále je důležité vždy nechat gril řádně zchladnout.

Materiál a vzhled grilu

Grily jsou vyráběny v různých tvarových variantách i materiálech. Ten, kdo má kuchyňské spotřebiče rád přehledně a úsporně uložené, sáhne při výběru grilu po úzkých a obdélníkových tvarech. Ti, kdo mají rádi moderní či zvláštní design, vyberou si oválný či kulatý gril. Snad všechny materiály grilů jsou přesně to pravé pro skvělé grilování – vybírat můžete z materiálů jako je teflon, litina, kámen. Důležitá je jednoduchost při manipulaci, údržbě a celkové přípravě surovin.

Závěr

Pokud zbožňujete přípravu jídel na grilu či jen rádi zvete přátele na příjemné posezení, ale v množství grilů se ztrácíte-obraťte se na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou s výběrem toho nejlepšího grilu právě pro vás.