Jako u každého jiného spotřebiče i u mrazáku je potřeba zamyslet se, co od něj očekáváme a jak ho chceme využívat. Bydlíme v bytě nebo rodinném domě? Máme vymezený prostor v kuchyni nebo máme více prostoru v chodbě či technickou místnost? Chceme koupit mrazák pro průměrnou domácnost či pro malou živnost? Na základě těchto základních jednoduchých otázek se můžeme posunout dále. Neméně důležitým faktorem je typ otvírání, barva mrazáku a také odvod tepla od cirkulace motoru.

Typ mrazáku

Podle základního použití rozlišujeme 3 základní typy mrazáků. Mrazák vestavný se vyrábí ve více variantách – je vhodný do vestaveb pod kuchyňskou linku, kdy je sice omezen menším objemem, ale je ukrytý za dvířky, kdy splyne s okolními skřínkami.  Vestavný mrazák většího objemu můžete umístit také do středu kuchyňské linie nebo do korpusu při okraji kuchyňské sestavy. Volit můžete z různých výšek a šíří. Volně stojící mrazák je dnes nesnadné vybrat, hlavně pro ženy. Současná nabídka různobarevných variací a designu Vám ale určitě skvěle doplní výsledný efekt kuchyně.

Dále máme v nabídce mrazák šuplíkový nebo také jinak řečeno mrazák skříňový. Tyto typy mrazáků ovládáte otevřením dveří tahem k sobě.  Uvnitř má šuplíkový mrazák průhledné přihrádky s označením vhodnosti umístění určitého druhu potravin nebo mohou být i drátěné. Do horní části mrazáku se převážně ukládají potraviny vhodné k rychlému zamrazení. Všeobecně jsou šuplíkové mrazáky neboli skříňové mrazáky známi tím, že mají přehledné uložení potravin s jednoduchým rozlišením značkami pro ukládání potravin jako je maso, ryby, zelenina, houby nebo pizza. Dalším typem je mrazák pultový. Pultové mrazáky vynikají skvělou izolací a velkým vnitřním prostorem. Jsou vhodné pro uchovávání většího množství potravin, takže je vhodný např. pro obchody, kuchyňské provozovny, ale také majitele co nakupují potraviny a maso při různých výhodných akcích nebo také například pro majitele „pejskaře“. Pultový mrazák se otevírá zdvihem nahoru a v příslušenství najdete závěsné drátěné koše pro pohodlné roztřídění mražených potravin.

Objem mrazáku

Určit jaký objem mrazáku je pro Vás nejvhodnější je leckdy oříšek. Pamatujte, že mrazák pultový, mrazák šuplíkový i mrazák vestavný má udávanou hodnotu vždy v hrubém objemu litrů. Není započítaný prostor, který zaberou šuplíky či drátěné koše. Domyslete Vaší skutečnou potřebu ukládání potravin v mrazáku, jak celoročně, sezónně či jen pro náhlou potřebu něco na krátký čas zamrazit.  Pokud jste vášnivý zahrádkář a komoru už máte plnou zavařenin a džemů, je potřeba bylinky a zeleninu zamrazit pro zimní období. Představte si jak objemná je vámi pěstovaná zelenina a kolik asi zabere místa v mrazáku vedle masa. Ekonomicky je lepší aby měl mrazák menší objem a mít ho zcela naplněný než mít velký mrazák a jen z poloviny plný.

Kombinace chladničky s mrazákem

Nemáte mnoho prostoru v bytě a jste nuceni zvolit kombinaci chladničky s mrazákem?  Na trhu je široká nabídka kombinací se samostatným ovládáním lednice a samostatným ovládáním mrazáku. V nabídce máme chladničky s mrazákem dole či chladničky s mrazákem nahoře, ale také ve variantě kdy se za jedním křídlem dveří nachází čistě jen chladící část a na druhé straně mrazící část. Opět je nutno sledovat faktický objem a využitelnost mrazáku.

Funkce a ovládání mrazáku

Ať už si vyberete mrazák vestavný, mrazák pultový nebo mrazák šuplíkový, zjistíte, že každý typ mrazáku má své typické mechanické ovládání. Jedná se o praktické ovládání v boční či čelní části nebo elektronické dotykové ovládání, které jde ruku v ruce s moderní dobou. Díky mechanickému ovládání jednoduchým otočením nastavíte na požadovaný stupeň a tím je udržována statická teplota. Pokud vámi vybraný mrazák disponuje dotykovým ovládáním s funkcí rychlomražení, máte velkou výhodu. O dost zkrátíte dobu zamražení a potraviny takto rychle zmrazené si udrží déle svou kvalitu. A s tím souvisí důležitý faktor, kterým je spotřeba energie.

Spotřeba energie a klimatická třída

Spotřeba energie je v dnešní době stoupajících cen elektřiny velmi důležitý faktor při výběru jakéhokoliv spotřebiče. Platí to obzvláště u spotřebičů, které fungují celoročně. Jak jsme si již napsali výše, např. vestavný mrazák umístěný v kuchyňské lince je vystaven vyšší okolní teplotě a tím pádem jeho spotřeba patří do těch vyšších. Čím je okolí teplejší, tím více musí i mrazák pultový nebo mrazák šuplíkový vydávat více energie pro udržení vnitřní teploty. Je důležité mít mrazák umístěn např. v chodbě, chladnější komoře nebo např. sklepě. Klimatická třída určuje, v jakém rozsahu teplot mrazák pracuje. Rozlišujeme 4 hlavní třídy - SN,N a ST, T, které pracují v rozsahu teplot od 10°C do 43°C.

Závěr

Než se rozhodnete právě pro ten určitý typ mrazáku, zapřemýšlejte a stanovte si Vaše potřeby a možnosti. V potaz musíte brát i další faktory a to je také např. zda se za pár let nerozroste Vaše rodina, nebo zda se nerozhodne někdo z vaší rodiny stát se amatérským zemědělcem. Třeba také rádi připravujete párty a na to je potřeba hodně prostoru pro led, pizzu a jiné pochutiny. Berte vážně deklarovanou spotřebu energie, hlučnost, ale i cenu mrazáku. Leckdy je lepší si připlatit za kvalitu než potom naříkat, že je u vás doma servisní služba více, než je zdrávo. Na co se můžete spolehnout, je fakt, že pokud nám zavoláte-velmi rádi Vám poradíme s tím správným výběrem mrazáku.